Jawatan Kosong di Majlis Perbandaran Kulaijaya - 9 Dis 2016 - Jawatan Kosong Terkini Kerajaan & Swasta 2018 | 2019

Jawatan Kosong di Majlis Perbandaran Kulaijaya - 9 Dis 2016Pemohon yang berkelayakan adalah dipelawa untuk mengisi kekosongan jawatan di Majlis Perbandaran Kulai sebagaimana berikut:- Jawatan:

1. KETUA EKSEKUTIF ORGANISASI - 4 Kekosongan


2. KERANI KAWALAN PENGELUARAN - 5 Kekosongan


3. JURUANALISIS KOMUNIKASI - 5 Kekosongan


4. KERANI PENTADBIRAN - 7 Kekosongan


Tarikh tutup permohonan : 09 Disember 2016


Cara memohon

Permohonan hendaklah dibuat melalui jobsmalaysia

Sila ke laman jobsmalaysia : Klik Sini


Ikuti step di bawah:

1. Sila masukkan keyword : Majlis Perbandaran Kulaijaya


2. Pilih Cari Majikan


3. Pilih :

Majikan: MAJLIS PERBANDARAN KULAIJAYA(MPKU)
MAJLIS PERBANDARAN KULAIJAYA(MPKU), KULAI, JOHOR. SEKTOR: HAL EHWAL KERJA AWAM- (No. 1)


4. Pilih Jawatan yang berkelayakan, klik dan Mohon


Perhatian:


Pastikan anda telah mendaftar dengan Jobsmalaysia semasa hendak memohon. Semoga berjaya.


Join Telegram Kami : telegram.me/kerjakosongterkini

Majlis Perbandaran Kulai

Kerja Kosong Terkini Negeri Johor

Latar Belakang

Pada tahun 1920, Daerah Kulai asalnya di kenali sebagai Gui Lai yang bermaksud ‘kedatangan kura-kura’. Menurut sejarah turun temurun, Kulai mendapat namanya berdasarkan peristiwa tibanya musim hujan di mana kedua-dua belah tebing sungai Kulai pastinya akan di landa banjir. Akibatnya berpuluh-puluh ekor kura-kura akan muncul di tebing dan bergerak menghala ke arah pekan. Peristiwa banjir ini juga menyebabkan masyarakat Hainan turut memanggilnya Gui Lai. Bukti nama Gui Lai boleh di lihat pada catatan sebuah batu yang di tulis dalam bahasa Cina di Stesen Keretapi Kulai. Di sebabkan kesukaran untuk menulis perkataan Gui Lai dalam bahasa Cina , maka namanya telah di tukar kepada Kulai, dan ia terus kekal sehingga kini.

Kulai juga di katakan mendapat nama bersempena sebuah peristiwa banjir yang melanda pada sekitar tahun 1890-an. Sungai Kulai ketika itu amat penting oleh kerana ia merupakan nadi aktiviti harian penduduk sekitar yang bergantung kepada aktiviti tanaman.

Selain daripada itu, terdapat juga versi sejarah lain yang menyatakan Kulai mendapat namanya daripada kisah seorang Tengku yang datang ke Kulai untuk mengutip cukai dan berburu. Setiap kali kunjungan, beliau akan di panggil oleh penduduk tempatan sebagai ‘Tengku Lai’ yang membawa maksud ‘Tengku datang’.

Menurut beberapa sumber sejarah yang lain, terdapat dua orang yang terlibat dalam pembukaan Kulai iaitu Yoke Fong dan Tahir Tendeh. Tahir Tendeh adalah bekas askar Sultan Johor yang telah melarikan diri daripada berkhidmat kepada Sultan. Walau bagaimanapun, Baginda Sultan Johor akhirnya tetap mengurniakan sebidang tanah seluas enam ekar kepada Tahir untuk bercucuk tanam. Geran tanah yang berkuatkuasa selama 9,999 tahun tersebut itu masih tersimpan di Baitulmal Johor.
Pada masa yang sama, Tan Yoke Fong (pentadbir kawasan itu, turut di kenali sebagai Gan Zhu ) telah membuka Xin Jie Chang (Pekan Baru). Beliau adalah antara yang paling awal datang ke Kulai.
Sungai Kulai sebelumnya adalah sungai jernih yang kaya dengan kepelbagaian hidupan. Namun, akibat perubahan musim terutamanya ketika musim tengkujuh telah menyebabkan setiap tahun Xie Jie Chang sentiasa di landa banjir yang teruk sehingga menyulitkan aktiviti harian penduduk tempatan.

Peristiwa banjir besar bukan berlaku sekali sahaja, malah ia turut berlaku sebelum zaman penaklukan tentera Jepun (1941) dan di ikuti tahun 1950, 1961, 1967, dan 1980 dengan ketinggian air mencecah dua hingga lapan kaki.

0 Response to "Jawatan Kosong di Majlis Perbandaran Kulaijaya - 9 Dis 2016"

Post a Comment