Jawatan Kosong di Pentadbiran Kerajaan Pulau Pinang - 9 Nov 2016 - Jawatan Kosong Terkini Kerajaan & Swasta 2018 | 2019

Jawatan Kosong di Pentadbiran Kerajaan Pulau Pinang - 9 Nov 2016Permohonan adalah dipelawa daripada warganegara Malaysia yang berkelayakan dan mempunyai komitmen yang tinggi untuk berkhidmat di Pentadbiran Kerajaan Negeri Pulau Pinang dalam jawatan seperti berikut :-
Jawatan:


1. PENGAWAL KESELAMATAN KP11


Tarikh Tutup Permohonan : 08 November 20162. PEMBANTU TADBIR (PERKERANIAN/OPERASI) N19


Tarikh Tutup Permohonan : 09 November 2016
Join Telegram Kami : telegram.me/kerjakosongterkini

Jawatan Kosong Terkini 2016 di Pentadbiran Kerajaan Pulau PinangNama Asal Pulau Pinang

Pulau Pinang pada awalnya dikenali sebagai Pulau Ka Satu. Seorang pelayar yang bernama Ragam menamakan sedemikian kerana inilah satu-satunya pulau besar yang terasing yang ditemui beliau sewaktu berulang-alik berdagang dari Lingga ke Kedah. Nama Pulau Ka Satu terus digunakan sehinggalah kedatangan British pada tahun 1786. Apabila pokok pinang mula ditanam di pulau ini selepas kedatangan British, nama pulau ini ditukar kepada Pulau Pinang.

Sebelum nama Pulau Pinang menjadi popular, penduduk di Seberang Perai lebih mengenali Pulau Pinang dengan nama Tanjong Penaga sempena nama pokok penaga yang tumbuh di sekitar tapak Fort Cornwallis. Dipecayai nama ini atau singkatannya Tanjong masih digunakan dalam geran-geran tanah yang dikeluarkan oleh kerajaan sehingga tahun 1800. Malah, sehingga kini nama Tanjong begitu serasi dengan penduduk Pulau Pinang dan Seberang Perai apabila merujuk kepada Bandar Georgetown.

0 Response to "Jawatan Kosong di Pentadbiran Kerajaan Pulau Pinang - 9 Nov 2016"

Post a Comment