Jawatan Kosong di Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) - 28 Sept 2017 - Jawatan Kosong Terkini Kerajaan & Swasta 2018 | 2019

Jawatan Kosong di Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) - 28 Sept 2017


Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) or Malayan Railways Limited is the main rail operator in Peninsular Malaysia. The railway system dates back to the British colonial era, when it was first built to transport tin. Previously known as the Federated Malay States Railways (FMSR) and the Malayan Railway Administration (MRA), Keretapi Tanah Melayu acquired its current name in 1962.

Positions:


1. HEAD OF CORPORATE COMMUNICATIONS


2. INANCE EXECUTIVE - GST


Cara Memohon:

Interested applicants are invited to write-in together with a detailed resume , current and expected salary, contact number, non-returnable passport sized photograph and photocopies of relevant certificates not later than 28 September 2017 to:

GENERAL MANAGER,
Human Capital Department (Staff Planning),
Keretapi Tanah Melayu Berhad,
Jalan Sultan Hishamuddin,
50621 Kuala Lumpur.

Tel : 03-2263 1312 or 2263 1122 or 2263 1433


Klik Job Requirement And How to Apply

Join Telegram Kami : telegram.me/kerjakosongterkini

Jawatan Kosong Terkini 2016 di Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB)


Sejarah KTMB 

Pada tahun 1961 merupakan tarikh berakhirnya orang eropah menjadi Pengurus Besar KTM. Dato’ Ahmad Perang merupakan anak watan yang pertama menjadi Pengurus Besar, dan Haji Waad Jamaluddin merupakan kakitangan KTM yang pertama berjaya memegang jawatan Pengurus Besar KTM. Selebihnya jawatan tersebut dipegang Pegawai Perkhidmatan Tadbir dan Diplomatik (PTD) yang dipinjamkan ke KTM.

KTM sejak sebelum Perang Dunia lagi mempunyai rancangan pembinaan landasan merentasi Kuala Lumpur ke Pahang, dari Johor Bahru ke Kuantan dan menyusur negeri Terengganu dan kelantan tetapi tidak dapat dilaksanakan. Malah beberapa landasan yang telah dirancangkan namun ianya tidak menjadi kenyataan.

Diantaranya ialah landasan sejauh 70 batu dari kulai ke Endau; keduanya dari Kluang ke Muar dan terus ke Melaka sejauh 95 batu, ketiga; landasan sejauh 40 batu dari Gemas ke Melaka. Di Pahang pula dirancangkan landasan cawangan dari Jerantut ke Kuantan sejauh 25 batu, manakala di Selangor pula dari kelang ke Morib. Di negeri Perak cadangan pembinaan landasan cawangan yang terbengkalai iaitu dari Ipoh ke Gopeng dan dari Bagan Serai ke Kuala Kurau. Namun kesemua rancangan tersebut tidak terlaksana.


2 Responses to "Jawatan Kosong di Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) - 28 Sept 2017"

  1. Assalam.. saya mekazar abdul majid umur 33tahun.. sudah bekelurga..mempunyai seorng anak.. saya amat bminat untuk bkhidmat di bawah ktm.. ini kerana setau saya ktm bnyk mngguna kn hasil keje besi.. ini kerana saya mmpunyai pengalaman dn asas keje welding.. time kasih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wssalam.. tuan boleh mencuba untuk memohon jawatan kosong ini. Caranya, tuan hanya perlu klik pada link kaler biru di atas (Klik Job Requirement And How to Apply) untuk memohon direct dengan KTM. Doa kami, semoga tuan berjaya.

      Delete