Jawatan Kosong Terkini di Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) - 12 February 2018

Permohonan adalah dipelawa daripada Warganegara Malaysia yang berkelayakan dan berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan ditawarkan untuk memohon jawatan kosong di Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI)Jawatan:


1. PEMANDU KENDERAAN (GRED H11) KONTRAK


2. PEMBANTU AWAM (GRED H11) KONTRAK


3. PEMBANTU OPERASI (GRED N11) KONTRAK Tarikh Tutup : 12 Februari 2018 (Isnin) sebelum jam 5.00 petang*Sila baca syarat kelayakan dan maklumat lain sebelum memohon melalui link di bawah
Join Telegram Kami : telegram.me/kerjakosongterkini
Jawatan Kosong 2018 di Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI)


Sejarah Pentadbiran

Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ditubuhkan pada tahun 1948 melalui Perjanjian Perak di antara Sultan Abdul Aziz Al-Mutasim Billah Shah dengan Sir Gerard Edward J. Gent pada 21 Januari 1948. Melalui perjanjian ini, satu undang-undang perlembagaan Perak telah dibentuk pada 1 Februari 1948. Perlembagaan ini menggariskan hak-hak dan kuasa Sultan serta memperuntukkan satu pentadbiran Kerajaan yang terdiri daripada Majlis Mesyuarat Kerajaan dan Majlis Mesyuarat Negeri sebagai badan yang bertanggungjawab untuk membantu dan menasihati Sultan di dalam menjalankan tugasnya.

Perlembagaan ini memperuntukkan perlantikan Menteri Besar, Setiausaha Kerajaan Negeri, dan Pegawai Kewangan Negeri dengan kuasa pelantikannya oleh Sultan. Ketiga-tiga ahli ex-officio ini bersama dua lagi ahli ex-officio yang lain iaitu Penasihat British dan Penasihat Undang-undang, adalah merupakan ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan dengan mempunyai seorang ahli rasmi. Majlis Mesyuarat Negeri pula terdiri daripada Menteri Besar sebagai Presiden dan empat orang ahli ex-officio iaitu Penasihat British, Setiausaha Kerajaan Negeri dengan mempunyai 10 orang ahli rasmi dan 19 orang ahli tidak rasmi.

Previous Post Next Post