Sila klik Follow dan button [X] untuk menutup Button Close

Jawatan Kosong Terkini di Majlis Perbandaran Kajang (MPKj) - 1 Feb 2019

Permohonan adalah dipelawa daripada calon-calon Warganegara Malaysia ( Keutamaan kepada anak Negeri Selangor ) berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan yang berkelayakan untuk mengisi kekosongan jawatan bertaraf tetap / kontrak seperti berikut:Jawatan:


1. AKAUNTAN WA41 - 2 Kekosongan


2. PENOLONG PEGAWAI TADBIR N29 - 1 Kekosongan


3. PEMBANTU TADBIR (P/O) N19 - 14 Kekosongan


4. PEMBANTU TADBIR (KEWANGAN) W19 - 2 Kekosongan


5. PEMBANTU AKAUNTAN W19 - 2 Kekosongan


6. PEMBANTU PENILAIAN W19 - 3 Kekosongan


7. PEMBANTU JURUAUDIT W19 - 1 Kekosongan


8. PEMBANTU KESIHATAN AWAM U19 - 3 Kekosongan


9. PEMANDU KENDERAAN H11 - 6 Kekosongan


10. PEMBANTU AWAM H11 - 16 Kekosongan


Tarikh tutup permohonan : 01 Februari 2019 (Jumaat)


*Sila baca syarat kelayakan dan maklumat lain sebelum memohon melalui link di bawah


Jawatan Kosong Terkini 2019 di Majlis Perbandaran Kajang (MPKj)Latar Belakang

Majlis Perbandaran Kajang (MPKj) telah ditubuhkan secara rasminya pada 1hb. Januari  1997. Sebelum dinaiktaraf Perbandaran, MPKj dikenali sebagai Majlis Daerah Hulu Langat yang mana ianya telah beroperasi sejak  1hb. Januari  1986 di bawah Akta  171,  Akta Kerajaan Tempatan 1976.  Kawasan pentadbirannya meliputi Mukim Kajang, Mukim Cheras, Mukim Semenyih , Mukim Beranang & Mukim Hulu Langat.

Rasionalnya, penubuhan MPKj adalah sebagai Pihak Berkuasa Tempatan yang dinamik di mana dapat merancang dan membangunkan kawasan Kajang secara pesat & teratur. Ia berikutan pertambahan penduduk di Mukim Kajang yang semakin pesat dari tahun ke tahun. Selain itu penubuhan MPKj  bersesuaian kerana semakin banyak pembukaan kawasan-kawasan perumahan & pembangunan projek mega di sekitar kawasan pentadbiran MPKj. 

Majlis Perbandaran Kajang kini mempunyai beberapa rangkaian pejabat-pejabat kecil / pejabat cawangan iaitu di Bandar Tun Hussein Onn Cheras dan Hentian Kajang Jalan Reko. Keluasan kawasan pentadbiran Majlis Perbandaran Kajang  adalah seluas  78,761 hektar (787.61 km persegi).

Majlis Perbandaran Kajang sebagai Pihak Berkuasa Tempatan (PBT), sentiasa berusaha mensejahterakan hubungan dengan Kerajaan Pusat & Kerajaan Negeri. Kementerian Perumahan & Kerajaan Tempatan adalah pemegang berkepentingan  yang menyusun dasar-dasar yang merangkumi pelbagai aspek perancangan, pembangunan dan pengurusan untuk digunapakai oleh PBT seluruh negara termasuk MPKj.

MPKj dan Bandar Kajang memiliki beberapa keunikan serta faktor pembeza. Sate Kajang adalah jenama komersial di seluruh negara dan juga luar negara. Dari segi geografinya, Kawasan MPKj disempadani Kuala Lumpur yang merupakan pusat perdagangan Malaysia dan Putrajaya yang merupakan pusat pentadbiran negara. Selain itu, MPKj dikelilingi oleh 3 Negeri  di semenanjung iaitu Pahang Darul Makmur, Wilayah Persekutuan  dan Negeri Sembilan Darul Khusus. Kawasan MPKj juga beruntung kerana di dalamnya terdapat pelbagai Institut Pengajian Tinggi yang menjadikannya berpotensi tinggi  sebagai Bandar Keilmuan yang memberi manfaat kepada warganya
Join Telegram Kami : telegram.me/kerjakosongterkini
Previous Post Next Post