Jawatan Kosong Terkini di Ugama Islam & Adat Resam Melayu Pahang (MUIP) - 4 Mac 2019

Ugama Islam & adat Resam Melayu Pahang (MUIP) membuka peluang pekerjaan bagi jawatan berikut :Jawatan:


1. Guru Hafiz Al-Quran (Lelaki Sahaja) 


10 kekosongan : (Kuantan 1 kekosongan), (Pekan 2 kekosongan), (Temerloh 3 kekosongan), (Raub 2 kekosongan), (lLipis 1 kekosongan), (C.Highland 1 kekosongan)


Tarikh Tutup Permohonan : 04 Mac 2019 (Isnin)


*Sila baca syarat kelayakan dan maklumat lain sebelum memohon melalui link di bawah


Jawatan Kosong Terkini 2018 di Ugama Islam & adat Resam Melayu Pahang (MUIP)


Sejarah dan Latar Belakang

Majlis Ugama Islam Dan Adat Resam Melayu Pahang (MUIP) mula ditubuhkan pada tahun 1926. Yang Dipertua Majlis  pertama adalah Al-Marhum Yang Amat Mulia Tengku Besar Sulaiman. Pada permulaan, Majlis dikenali sebagai Majlis Anggota Islam Pahang, kemudian berubah nama kepada Majlis Ugama Islam Dan Adat Istiadat Melayu Pahang, akhirnya bertukar kepada Majlis Ugama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang yang kekal sehingga hari ini.

Pada 8 Mei 1974, Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Haji Ahmad Shah Al-Mustai’in Billah Ibni Al-Marhum Sultan Abu Bakar Ri’ayattudin Al-Muadzam Shah ditabal menaiki takhta Kerajaan Negeri Pahang. Selaku Ketua Agama Negeri Pahang, Baginda telah mempengerusikan Mesyuarat Majlis. Namun begitu, mulai 1 November 1984, Baginda Sultan telah melantik Kebawah Duli Yang Teramat Mulia Tengku Mahkota Pahang selaku Yang Dipertua Majlis dan kekal menerajui Majlis sehingga hari iniJoin Telegram Kami : telegram.me/kerjakosongterkini
Previous Post Next Post