HTML5 Sila Follow dan Klik button [X] untuk tutup Button Close

Jawatan Kosong Terkini di Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia - 14 Nov 2019

Warganegara Malaysia (Keutamaan diberikan kepada anak Negeri Perak) yang berkelayakan dipelawa untuk memohon jawatan kosong terkini di Kerajaan Negeri Perak:-Jawatan:


1. Pembantu Operasi Gred N11


2. Pemandu Kenderaan Gred H11


3. Pereka Gred B19


4. Pembantu Pegawai Latihan Gred E19


5. Penolong Jurutera Gred JA29


6. Penolong Pegawai Ehwal Ekonomi Gred E29


7. Pereka Gred B29


Tarikh Tutup : 14 November 2019 (Khamis)Step untuk memohon melalui Jobsmalaysia:


1. Sila laman web Jobsmalaysia (KLIK SINI)


2. Masukkan kata kunci : Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia (dan klik search).


3. Sila pilih majikan / jawatan yang diiklankan.


4. Sila klik pada senarai iklan jawatan dan mohonlah secara online


5. Semoga berjaya semua


Sejarah Pentadbiran

Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ditubuhkan pada tahun 1948 melalui Perjanjian Perak di antara Sultan Abdul Aziz Al-Mutasim Billah Shah dengan Sir Gerard Edward J. Gent pada 21 Januari 1948. Melalui perjanjian ini, satu undang-undang perlembagaan Perak telah dibentuk pada 1 Februari 1948. Perlembagaan ini menggariskan hak-hak dan kuasa Sultan serta memperuntukkan satu pentadbiran Kerajaan yang terdiri daripada Majlis Mesyuarat Kerajaan dan Majlis Mesyuarat Negeri sebagai badan yang bertanggungjawab untuk membantu dan menasihati Sultan di dalam menjalankan tugasnya.

Perlembagaan ini memperuntukkan perlantikan Menteri Besar, Setiausaha Kerajaan Negeri, dan Pegawai Kewangan Negeri dengan kuasa pelantikannya oleh Sultan. Ketiga-tiga ahli ex-officio ini bersama dua lagi ahli ex-officio yang lain iaitu Penasihat British dan Penasihat Undang-undang, adalah merupakan ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan dengan mempunyai seorang ahli rasmi. Majlis Mesyuarat Negeri pula terdiri daripada Menteri Besar sebagai Presiden dan empat orang ahli ex-officio iaitu Penasihat British, Setiausaha Kerajaan Negeri dengan mempunyai 10 orang ahli rasmi dan 19 orang ahli tidak rasmi.
Previous Post Next Post