Jawatan Kosong Terkini di Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) - 7 Dis 2020 [140 Kekosongan]

Permohonan dipelawa daripada warganegara Malaysia, yang berkelayakan dan berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan untuk mengisi jawatan-jawatan di Perbadanan Bukit Bendera Pulau Pinang seperti berikut:-Jawatan:


1. PEGAWAI HAL EHWAL AGAMA ISLAM GRED S41 - 140 Kekosongan


Tarikh Tutup Permohonan : 07 Disember 2020 (Isnin) jam 11:59 malam


*Sila baca syarat kelayakan dan maklumat lain sebelum memohon melalui link di bawah 


Jawatan Kosong Terkini 2019 di Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM)
Join Channel Telegram - Meh Kerja
Tentang JAKIM


Islam merupakan agama rasmi yang termaktub di dalam Perlembagaan Persekutuan dalam perkara 3 (1) yang menyatakan bahawa “Islam adalah agama bagi Persekutuan, tetapi agama-agama lain boleh diamalkan dengan aman dan damai di mana-mana bahagian Persekutuan.”

Penubuhan Jakim bermula dengan Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia (MKI) pada tahun 1968 yang mana penubuhannya telah dipersetujui oleh Majlis Raja-Raja. Pada tahun 1974 pula, Urus Setia MKI telah dinaikkan tarafnya kepada sebuah Bahagian Agama di Jabatan Perdana Menteri dan diberi nama Bahagian Hal Ehwal Islam (BAHEIS).

Selaras dengan perkembangan negara dan keperluan masyarakat Islam semasa, Bahagian Hal Ehwal Islam ( BAHEIS ) ini telah disusun semula. Maka pada 2 Oktober 1996, Mesyuarat Jemaah Menteri telah bersetuju dengan perakuan supaya BAHEIS, Jabatan Perdana Menteri dinaikkan taraf menjadi sebuah Jabatan berkuatkuasa 1 Januari 1997 dengan nama Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).
Previous Post Next Post