Jawatan Kosong Terkini di Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP) - 15 Jun 2021

Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP) adalah sebuah Badan Berkanun di bawah Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani yang bertanggungjawab memajukan pergerakan Pertubuhan Peladang di seluruh negara mempelawa warganegara Malaysia yang berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan dan tidak melebihi 58 tahun pada tarikh lantikan serta berkelayakan dan bermotivasi tinggi untuk mengisi jawatan-jawatan tersebut:Jawatan:


1. PEMBANTU EHWAL EKONOMI GRED E19


2. PEMBANTU SETIAUSAHA PEJABAT GRED N19


3. PEMBANTU AWAM GRED H11


4. PENGAWAL KESELAMATAN GRED KP11


Tarikh tutup : 15 Jun 2021 (Selasa)


*Sila baca syarat kelayakan dan maklumat lain sebelum memohon melalui link yang disediakan di bawah


Jawatan Kosong Terkini 2018 di Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP)
Join Channel Telegram - Meh Kerja
Sejarah & Latar Belakang

Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP) ditubuhkan pada 14 Februari tahun 1973 melalui penggubalan Akta LPP 1973 (Akta 110), Akta Lembaga Pertubuhan Peladang. Penubuhan LPP adalah bertujuan untuk memikul tanggungjawab membantu mempertingkat ekonomi dan sosial masyarakat tani di bawah satu badan yang berperanan khusus.

Akta 109, Akta Pertubuhan Peladang 1973 pula digubal khusus untuk menyusun semula persatuan-persatuan peladang dan koperasi yang berasaskan pertanian. Di bawah Akta ini, persatuan-persatuan peladang dimansuhkan dan didaftar semula sebagai pertubuhan peladang, manakala koperasi yang berasaskan pertanian menjadi unit ahli kepada PP. Pada masa ini terdapat 1531 buah koperasi berasaskan pertanian dan 119 persatuan peladang yang berkhidmat untuk masyarakat tani di luar bandar.

Klik Maklumat Lengkap IklanPrevious Post Next Post