Jawatan Kosong Terkini di Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) - 15 Januari 2023

Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) or Malayan Railways Limited is the main rail operator in Peninsular Malaysia. The railway system dates back to the British colonial era, when it was first built to transport tin. Previously known as the Federated Malay States Railways (FMSR) and the Malayan Railway Administration (MRA), Keretapi Tanah Melayu acquired its current name in 1962.

Jawatan Kosong Terkini 2023 di Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB)


Positions:


1. PELATIH JURUTEKNIK AWAM 
JABATAN KEJURUTERAAN LANDASAN


Kelayakan:

Mempunyai Sijil Kejuruteraan Awam/Mekanikal/Mekatronik/Elektrik & Elektronik dari Politeknik atau Sijil Kemahiran Tahap 3 dalam bidang berkaitan dari institusi yang di iktiraf dan setaraf. Calon-calon yang memiliki Diploma Kejuruteraan dalam bidang berkaitan seperti di atas dari Universiti/Politeknik digalakkan memohon.

Berusia 19 tahun dan ke atas tetapi tidak melebihi 28 tahun pada tarikh tutup iklan.

Boleh berkomunikasi dan menulis dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris.

Sihat tubuh badan dan mempunyai penglihatan yang baik serta tidak buta warna.

Berpengetahuan dalam penggunaan Aplikasi Komputer Microsoft (Word/Excel/ Asses/Power Point) serta Aplikasi Auto Cad dan mempunyai pengalaman kerja berkaitan dengan Kejuruteraan Awam adalah satu kelebihan.


Close date : 15 Januari 2023


*Sila baca syarat kelayakan dan maklumat lain sebelum memohon melalui link di bawah


Jawatan Kosong Terkini 2023 di Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB)

Sejarah KTMB

Pada tahun 1961 merupakan tarikh berakhirnya orang eropah menjadi Pengurus Besar KTM. Dato’ Ahmad Perang merupakan anak watan yang pertama menjadi Pengurus Besar, dan Haji Waad Jamaluddin merupakan kakitangan KTM yang pertama berjaya memegang jawatan Pengurus Besar KTM. Selebihnya jawatan tersebut dipegang Pegawai Perkhidmatan Tadbir dan Diplomatik (PTD) yang dipinjamkan ke KTM.

KTM sejak sebelum Perang Dunia lagi mempunyai rancangan pembinaan landasan merentasi Kuala Lumpur ke Pahang, dari Johor Bahru ke Kuantan dan menyusur negeri Terengganu dan kelantan tetapi tidak dapat dilaksanakan. Malah beberapa landasan yang telah dirancangkan namun ianya tidak menjadi kenyataan.

Diantaranya ialah landasan sejauh 70 batu dari kulai ke Endau; keduanya dari Kluang ke Muar dan terus ke Melaka sejauh 95 batu, ketiga; landasan sejauh 40 batu dari Gemas ke Melaka. Di Pahang pula dirancangkan landasan cawangan dari Jerantut ke Kuantan sejauh 25 batu, manakala di Selangor pula dari kelang ke Morib. Di negeri Perak cadangan pembinaan landasan cawangan yang terbengkalai iaitu dari Ipoh ke Gopeng dan dari Bagan Serai ke Kuala Kurau. Namun kesemua rancangan tersebut tidak terlaksana.
Previous Post Next Post