Jawatan Kosong Terkini di Perbadanan Putrajaya (PPj) - 20 Mac 2022

Bagi memenuhi aspirasi untuk menjadi produk pelancongan yang terbaik di Putrajaya, Perbadanan Putrajaya (PPj) sedang mencari calon-calon yang kreatif dan berinovasi untuk mengisi kekosongan jawatan dengan syarat dan kelayakan seperti berikut:Jawatan:


1. AHLI MUZIK B29


2. JURUTEKNIK KOMPUTER FT19


3. PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT F41


4. PEMBANTU HIDUPAN LIAR G19


5. PEMBANTU KESELAMATAN KP19


6. PEMBANTU PENGUATKUASA KP19


7. PEGAWAI SAINS C41


8. PEMBANTU SU PEJABAT/SU PEJABAT N19


9. PENOLONG PEGAWAI SAINS C29


10. PENOLONG PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT FA29


11. PENOLONG PEGAWAI UNDANG-UNDANG L29


12. PENOLONG PUSTAKAWAN S29


Tarikh Tutup Permohonan : 20 Mac 2022 (Ahad)


*Sila baca syarat kelayakan dan maklumat lain sebelum memohon melalui link di bawah


Jawatan Kosong Terkini 2022 di Perbadanan Putrajaya (PPj)
Join Channel Telegram - Meh Kerja
Latar Belakang Putrajaya

Kerajaan Malaysia memulakan pencarian tapak Pusat Pentadbiran Kerajaan yang baru pada tahun 1980an supaya sebahagian pembangunan Kuala Lumpur dapat diselerakkan.  Satu tapak di Perang Besar, Daerah Sepang yang terletak di lokasi strategik di antara Kuala Lumpur dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) telah dipilih untuk tujuan tersebut. Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan ini telah dinamakan sempena Perdana Menteri Malaysia yang pertama, YTM Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj.

Putrajaya akan memainkan peranan sebagai Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan yang baru, manakala Kuala Lumpur akan kekal sebagai ibu negara serta pusat utama kewangan dan perdagangan.

Pelaksanaan pembangunan bandar baru ini telah bermula pada Ogos 1995. Sekiranya bandar ini dibangunkan sepenuhnya, Putrajaya akan menawarkan sejumlah 64,000 unit perumahan yang dapat menampung keperluan lebih kurang 320,000 penduduk.

Lokasi

Putrajaya yang mempunyai keluasan 4,931 hektar terletak dalam lingkungan Koridor Raya Multimedia (MSC) yang strategik. Ia terletak di lokasi 25km ke selatan Kuala Lumpur dan 20km ke utara Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA). Amat mudah untuk ke sana dari pelbagai lokasi di negeri ini dengan kemudahan jaringan lebuh raya yang tersedia.Previous Post Next Post